Bakterier jagas i blodiga burgare

Livsmedelsverket har satt igång en kontrollinsats kring hur bra restauranger och köttproducenter är på att hantera malet kött som ska ätas rått. Cirka 500 inspektioner med den inriktningen ska göras under året.

– –Vi vill ta reda på hur bra restauranger och köttproducenter är på att hantera hamburgare som ska ätas ogenomstekta. Det är viktigt både för att skydda konsumenterna och för att utföra kontrollen på ett effektivt sätt, säger Ulrika Andersson, statsinspektör vid Livsmedelsverket.

Kommunernas livsmedelskontroll ska göra tillsyn på restauranger som serverar rätter av ogenomstekt malet kött. Livsmedelsverket ska kontrollera kötthanteringsanläggningar som levererar färdigmald färs eller färdiga hamburgare till restauranger.

– Köttfärs är en riskprodukt, eftersom bakterier på ytan kan blandas in i köttet när det mals. Steker du en hel köttbit räcker det att steka på ytan för att bakterierna ska dö, medan en hamburgare måste vara helt genomstekt, säger Ulrika Andersson.