Hon blev Årets Ekokock

Hanna Lukowiesky

Hanna Lukowiesky, restaurang Lilla Bjers på Gotland vann titeln Årets Ekokock i Växjö. Huvudtemat i år var hållbarhet.

Sex finalister gjorde upp om titeln Årets Ekokock 2018 i Växjö Konserthus på fredagen. Tävlingen riktar sig till högt gastronomiskt presterande kockar som arbetar med sin matlagning för en bättre värld. Årets Ekokock genomförs av Föreningen Ekokockar i samarbete med KRAV, som också sitter med i juryn. 

– Jag valde att göra en vegetarisk rätt med rotselleri, eftersom den inte kräver så mycket energi som växthusodlade grönsaker. Dessutom är det en personlig favorit. Man ska ta vara på det som växer naturligt och inte tar mer kraft, säger Hanna Lukowiesky.

Ur juryns vinnarmotivering ”Ett energifyllt arbete som speglar sig både i kök och på tallrik. Med stor omsorg och kärlek för råvaran och respekt för dess ursprung”.

KRAV står bakom tävlingen, som genomfördes för femte året i rad.