Svenskt slakteri grävde guld i London

vd Martin Johansson

Bjursunds slakteri utanför Valdemarsvik tog hem fyra guldmedaljer vid kött-VM i London som avgjordes nyligen.

– Fantastiskt roligt! Vi skeppade över fyra bidrag, alla kom med till slutomgången och belönades med guldmedalj, säger vd Martin Johansson till Norrköpings Tidningar.

I tävlingen deltog närmare 300 olika bidrag från slakterier, styckerier och producenter från hela världen. Ett 30-tal domare hade i uppdrag att granska och bedöma köttet utifrån faktorer som färg, mörhet, marmorering, saftighet, smak och textur.

Martin Johansson och hans företag har de senaste åren byggt upp ett eget kvalitetskoncept kring sitt kött genom urvalet av nötdjur, och hanteringen med bäckenhängning och hängmörning.

– Idag är vi inte längre ensamma om det här ”tänket”, men vi är långt framme. Jobbet tar tid, är omständligt och kostar pengar men successivt växer intresset för vårt kött och slakteri i tider av kvalitet, miljö- och naturfrågor och minskad köttkonsumtion. Ska vi överleva på marknaden gäller det att kunna erbjuda någon form av mervärde. För kunden kostar det kanske 20 kronor extra per köttbit och jag är övertygad om att folk vill fortsätta att äta kött med gott samvete.