Tionde gången för Chark-SM

Vem gör de godaste köttbullarna, den bästa korven och de läckraste lufttorkade charkuterierna? Svaret ges under Chark-SM som arrangeras i Göteborg 8 november. Runt 5 000 charkuterier har sedan tävlingen drog igång 2001 genomgått de hårda kvalitetsbedömningarna. Den här gången utses svenska mästare i 17 klasser – bland annat i de prestigefulla klasserna julskinka och klassiskt kryddade korvar. Men redan i nästa vecka kommer runt 700 tävlande charkuterierna från 55 företag att bedömas av ett 40-tal domare.

I år ligger fokus på kvalitet, hälsa och hållbarhet, ämnen som både innebär en utmaning och möjlighet för charkföretagen.

– Chark-SM vill både uppmuntra och utmana så att vi får en konkurrenskraftig svensk charkbransch, säger projektledaren Carina Gatzinsky.

Inspirationen till Chark-SM kommer från en tysk förlaga och idag är den Sveriges största kvalitetstävling för svensktillverkade livsmedel och en av livsmedelsveriges största samlingsplatser. Årets tävlingsnyheter är att färskkorv har fått en egen klass, och utmärkelsen Bästa ekologiska produkt har i år fått sällskap av utmärkelsen Årets smakförnyare.