Med exceptionell kvalitet på råvarorna

Uppfödarna som fick Exceptionell råvara. Fr.v. Maria Ekholm, Blekslättens Gård, Erika Buskas-Wulff, Närsjö Gård, Markus Lindström Stommens Lantbruk, Maria & Björn Olsson, Viking Fågel, Hans Erik Holmqvist, Reco Meat, Märta Jansdotter, Gröna Gårdar.

Sex svenska djuruppfödare har tilldelats kvalitetsintyget Exceptionell Råvara för produktionen av sitt kött.  En av dem är Markus Lindström med sitt kött från en 114 månader gammal mjölkko av rasen SRB.

– Det här är ett kvitto på att vi gjort rätt. Det skapar arbetsglädje och ger oss ytterligare motivation att fortsätta jobba med SRB-kor och köttkvalitet, säger Markus Lindström som driver Böja Stommen Lantbruk norr om Skövde tillsammans med sin familj.
Företaget Reco Meat, som bland annat står bakom nordisk Wagyu, fick den allra högsta poängen för två korsningar mellan japansk Wagyu och Angus. Två grisuppfödare kammade också hem utmärkelsen Exceptionell Råvara: Erika Buskas-Wulff på Närsjö gård i Sörmland med sin renrasiga Mangalitza kastrat och Maria Ekholm på Blekslättens gård i Dalsland med en renrasig sugga av samma ras.

Bedömningarna skedde 1 oktober vid ett så kallat Smakmöte som närmast kan liknas vid en svensk SM-final i köttkvalitet. Där bedöms köttets utseende, mörhet, saftighet, konsistens och smak. 10- 15 av landets främsta kockar utgör jury och smakdomare. De doftar, känner och smakar under stor koncentration på köttbitar av ett 30-tal olika råvaror av fågel-, gris- och nötkött och poängsätter varje köttbit individuellt.