Charksamarbete i Skåne

Claes Persson, vd och ägare av Per i Viken.

Per i Viken AB i skånska Höganäs slås från årsskiftet samman med Alex Charkuteri i Bräcke, båda kommer att ligga under varumärket Per i Viken. Alex Charkuteri startades 2015 av Alex Boström, grundidén var förädla grisen som man gjorde förr, men med moderna och säkra metoder. Produktionen har varit småskalig och bland annat bestått av handgjorda köttiga korvar, lufttorkade skinkor och lufttorkad salami gjord på lokalt griskött.

– Min tanke med denna sammanslagning är att fortsätta med manhantverket och få ut det i hela Sverige, tidigare har jag varit begränsad till Skåne. Tillsammans med Per i Viken ska vi jobba mycket med raser och gårdar och inte bara hålla på med ”gris”. Folk ska veta att till exempel just den sortens coppa kommer alltid från en viss ras/gård, säger Alex Boström.

– Alex verksamhets framtid var oklar på grund av begränsningar i livsmedelsregler som gjorde att han bara kunde sälja sina produkter regionalt. Samtidigt visste jag att Alex är extremt duktig och jobbar med väldigt fina produkter och jag såg möjligheten att lära av varandra. Alex har en hantverkskunskap som få och är väldigt detaljerad i sitt arbete. Med vår erfarenhet, kunskap och storskalighet kan hans kunskaper få möjlighet att blomma ut ytterligare, säger Per i Vikens Claes Persson.