Gotlandsgård bäst på nötkött i Sverige

Anna och Christer Melander, som driver nötköttsgården Kullands på södra Gotland, har idag utsetts till Årets Nötköttföretag. Foto: Miriam Åkerström, LRF Gotland.

Anna och Christer Melander från Gerum på Gotland har utsetts till Årets Nötköttsföretag 2018. Temat för årets utmärkelse var ”Mål och uppföljning av nötköttsproduktion” eftersom uppföljning är avgörande för att nå ekonomisk framgång. Och driften av gården Kullands i Gerum på södra Gotland, med 350 tjurar och 150 kalvar, anses som ett föredöme i marknadsanpassning och effektivitet. Sedan paret 2001 tog över Christers föräldrahem har Kullands omformats från en mjölkgård på 30 hektar och 25 mjölkkor till 250 hektar åkermark med drygt 500 köttdjur. Gården har både liggbåsstall och kalvstall. Kalvarna kommer från sex olika gårdar som familjen Melander har skrivit avtal med. Förutom tjurarna finns ett tiotal kvigor som sköter betesmarken. 80 procent av omsättningen står nötköttsproduktionen för, resten skogsbruk och växtodling.

Segern togs i fint sällskap, bland de nominerade medtävlarna fanns nämligen kung Carl XVI Gustaf på Stenhammars godsförvaltning. 

– Lite roligt är det ju allt att vinna över kungen, säger 44-årige Christer Melander.

Det är för artonde året i rad som LRF, i samråd med Sveriges Nötköttsproducenter, utser Årets Nötköttsföretag.