Ebba Busch Thor raket vid julbordet

Bild: Livsmedelsföretagen.

Stefan Löfven (18 %) är den partiledare som flest svenskar vill äta julbord hos i år, följd av Jonas Sjöstedt (16 %) och Ebba Busch Thor (14 %). Det framgår av Livsmedelsföretagens årliga julbordsundersökning där man låtit Demoskop fråga 1 000 personer.

Raketen i frågan om vilken partiledare svenskarna vill dela julbord med är Ebba Busch Thor, som ökar från 7 % (2017) till 14 % i år. De som tappat mest i julbordspopularitet är Jan Björklund som minskar från 7 % (2017) till 4 % och Isabella Lövin som tappar från 4% till 2% Jonas Sjöstedt är den stora julbordsvinnaren bland såväl kvinnor (19 %) som hos yngre (24 %). Av dem som vill dela julbord med Stefan Löfven svarar 43 % att de vill göra det för att han är den partiledare som är mest lik dem åsiktsmässigt. 15 % svarar att det är för att de tror att Stefan Löfven lagar det bästa julbordet. Av de som väljer Jonas Sjöstedt svarar 53 % att det är för att han verkar trevligast.

På frågan vilket regeringsalternativ man vill fira jul med hamnar M+KD+SD (19 %) och S+V+MP (18 %) i topp. På tredje plats med 15 % kommer S+C+L+MP. Den nuvarande Alliansen, dvs M+KD+C+L, hamnar först på fjärde plats med 9 %. Långt ner på listan hamnar storkoalitionen S+M som bara 3 % av svenskarna vill bjuda in till sitt julfirande. Den stora vinnaren bland män är M+KD+SD med 29 % och bland kvinnor är S+V+MP i topp med 22 %. Även bland yngre (18–39 år) är det S+V+MP (22 %) man helst vill fira jul med.