Fruängens Kött vann tvist mot KLS Ugglarps

En sju år gammal affärstvist mellan KLS Ugglarps och det tidigare styckföretaget Fruängens Kött & Fläsk AB har lett till att KLS nu tvingas betala cirka 2,4 miljoner kronor i skadestånd till Fruängens, plus rättegångskostnader på cirka 1,4 miljoner.

Tvisten har sitt ursprung i att KLS i början av 2011 och på kort varsel upphörde med sina leveranser av kött till Fruängens. KLS Ugglarp hade då levererat helfall till Fruängen i stort sett varje vecka i 25 år och de båda hade haft i stort sett dagliga kontakter angående leverans och köpav slaktade djur. När KLS Ugglarps slutade att leverera kunde Fruängen inte hitta täckningsleveranser och det hela slutade med att Stockholmsföretaget kort därefter gick i konkurs.

Trots det långvariga affärssamarbetet mellan företagen tecknades aldrig några skriftliga avtal. Fruängens menade att det funnits ett muntligt avtal som gjorde att en uppsägningstid på tre månader borde gälla, något som KLS Ugglarps förnekade.

Men Fruängen Kött och Fläsk hävdade att KLS Ugglarps agerande var olagligt och vände sig därför 2014 till Kalmar tingsrätt med ett krav på 2,5 miljoner kronor i skadestånd. Men tingsrätten gav där Kalmarföretaget rätt och menade att eftersom Fruängen inte kunnat visa att det funnits ett bindande samarbetsavtal hade KLS rätt att upphöra med leveranserna. Fruängenskonkursbo dömdes då till att betala KLS rättegångskostnader på nästan 1,3 miljoner kronor.

Fruängen nöjde sig inte med detta utan överklagade då domen till Göta Hovrätt som under hösten tagit upp fallet. Och där har man gjort en helt annan bedömning. Hovrätten menar att både Fruängen och KLS Ugglarps har varit införstådda med att det skulle ske leverans varje vecka och båda har kunnat förlita sig att leverans också skedde, det fanns en ömsesidighet relationen. Även om de inte funnits skriftliga avtal så visar deras mångåriga affärsrelation att de ändå får anses ha ett avtal om köp och leveranser, menar hovrätten. KLS Ugglarps har också hävdat att parterna hade kommit överens om att försäljningen skulle upphöra en månad senare, men utredningen i målet ger inget stöd för att det träffats en sådan överenskommelse. Hovrätten anser också att Fruängen hade rätt till åtminstone tre månaders uppsägningstid.

Domen i Göta Hovrätt gör att KLS nu måste betala ett skadestånd till Fruängens totalt cirka 2,4 miljoner kronor och även kostnader för rättegångarna i både tingsrätten och hovrätten cirka 1,3 miljoner. Hovrätten var enig i sitt beslut.

Fruängens Kött & Fläsk AB hade vi konkursen 2011 en omsättning på cirka 134 miljoner kronor.

/Bo Lindmark