Få vill ändra sitt julbeteende

Bara 14 procent av svenskarna säger att de kommer att göra förändringar i årets julfirande till förmån för klimatet, det visar en färsk undersökning.

– Vi blev överraskade av att så få är beredda att ändra sitt beteende trots alla undersökningar som pekar på att klimatet är den viktigaste framtidsfrågan. Och då ska vi komma ihåg att av de 14 procenten är det långt ifrån alla som verkligen kommer att agera. Att förändra beteenden är generellt en långsiktig process och något många aktörer jobbar med, säger Karin Ljungmark Malmström, vd på Identx som genomfört undersökningen på uppdrag av Origo Group.

De 14 procent som uppger att de kommer att göra förändringar i sitt julfirande planerar att köpa färre julklappar, minska sin köttkonsumtion, ha fler vegetariska alternativ och handla eko- och kravmärkta livsmedel. De kommer också att återanvända juldekorationer och köpa julklappar second hand.

– Det blir spännande att se om vi verkligen kommer att köpa färre julklappar och äta mindre kött. Och hur många som har anammat årets julklapp – det återvunna plagget. Kanske influeras en del av Kronprinsessan Victorias statement under Nobelmiddagen, där hon valde att återanvända Drottning Silvias klänning från 1995, fortsätter Karin Ljungmark Malmström.

Undersökningen visar att en större andel kvinnor än män kommer ändra något i julfirandet för klimatets skull (18 procent jämfört med 10 procent av männen). Det är också fler yngre än äldre som vill förändra julfirandet. De som är mest positiva till förändring är personer i åldrarna 18–24 år. Gruppen äldre än 55 år är minst intresserade av att göra några förändringar.