Forskare: Svårt överleva utan kött

Tre forskare från Sveriges Lantbruksuniversitet går idag ut i en debattartikel i tidningen Metro där de menar att civilisation på norra halvklotet aldrig blivit möjlig utan kött och fisk.

Bland annat menar forskarna att det skulle vara mycket svårt att överleva i ett arktiskt klimat utan att äta animalier. Det är för lite energi i rötter och bladväxter, och det är omöjligt att samla in och lagra för att klara av de mycket långa vintrarna. Kött och fisk är också värdefulla källor till protein, som utgör ca 20-25 procent av köttet. Protein består av 20 olika aminosyror där nio aminosyror är essentiella och som innebär att de måste tillföras med kosten. Köttets och fiskens högvärdiga protein tas lättare upp av kroppen än protein från vegetabilier.

Kött från betande djur innehåller också små mängder av de långa omega-3 fettsyrorna, som annars associeras till fisken. Kött är också en bra vitaminkälla av A, B, C, D och E-vitamin. Järn, zink, fosfor, magnesium och selen är viktiga mineraler i kött. Järn hjälper kroppen att transportera syre ut via blodet till bland annat muskler där det kan lagras. Järnbrist är den vanligaste orsaken till anemi, och drabbar oftast kvinnor i fertil ålder, tonåringar samt gravida kvinnor. Kom ihåg att kött är en av de mest näringsrika livsmedel vi har!

Det är inte att undvika kött som är målet med vår livsmedelskonsumtion, utan en varierad nordisk kost, där alla livsmedel ingår och där hör både kött och fisk hemma, avslutar forskarna sin debattartikel.