Polskt kött till fyra företag i Sverige

Fyra företag i Sverige har tagit emot kött från den polska köttanläggningen Elkopol som misstänks ha slaktat sjuka djur som inte kontrollerats av myndigheter. Totalt handlar det om cirka 250 kilo kött. 

– Men inget tyder på att de svenska företag som köpt kött av det polska företaget gjort något fel. Vi har i dagsläget inte heller misstankar mot annat polskt kött, säger Louise Nyholm, statsinspektör på Livsmedelsverket.

Köttskandalen avslöjades av den polska tv-kanalen TVN24, efter att en undersökande reporter tagit jobb på ett slakteri utanför Warszawa. Fyra företag i Sverige, varav tre i Stockholm och ett i Västra Götaland, har tagit emot partier av köttet. Ett är Stockholmsföretaget Dinc Invest AB som köpt in 29 kilo kött från Polen, 14 kilo såldes vidare till en restaurang i Uppsala och 15 kilo till en Stockholmsrestaurang. Dinc Invest uppgav igår till SVT Nyheter att man hann återkalla köttet från restaurangen i Stockholm men att det som gått till Uppsala hann serveras. Enligt Dinc Invest är alla produkter som kommer in till Sverige redan provtagna och företaget i Polen har inga avvikelser sedan tidigare och är dessutom BRC-godkända. Alla företag arbetar nu fortsatt för att spåra och stoppa köttet.