Svenskarna vill ha svenskt kött i det offentliga

Foto: Magnus Skoglöf

Offentliga måltider ska baseras på kött som når upp till svenska djurhållningskrav och helst på kött från Sverige. Det anser den svenska allmänheten, enligt en undersökning som Svenskt Kött låtit göra. 

Undersökningen visar att den viktigaste faktorn för konsumenter när de köper kött är att det kommer från Sverige. Nio av tio anser att det är viktigt att kommuner och landsting serverar kött som är svenskt. Lika många instämmer i påståendet att kommuner och landsting endast bör köpa in kött som når upp till de svenska djurhållningskraven, även om det innebär att mindre kött serveras i offentliga måltider. 40–50 procent av köttet som serveras i skolor, äldreboenden och sjukhus uppskattas vara importerat från andra länder med lägre djurskyddskrav än i Sverige.

Hela 94 procent anser att det är viktigt att köttet kommer från djur med låg antibiotikaanvändning. Drygt åtta av tio anser att det är viktigt köttet är närproducerat i offentliga måltider och för sju av tio är det viktigt att köttet är ekologiskt. Däremot är det bara fyra av tio som tycker att ett lågt pris är viktigt. 

– Konsumenter i Sverige ställer höga krav på det kött som kommuner och landsting köper in till måltider i exempelvis skolor och sjukhus. Att allt mer kött kommer från Sverige gynnar både svenska bönder, den biologiska mångfalden och klimatet, eftersom svenskt kött har förhållandevis låg klimatpåverkan jämfört med importerat kött., säger Isabel Moretti.

Undersökningen är baserad på 1011 webbintervjuer som Novus genomfört.