Fler gör aktiva val för klimatet

Två av fem svenskar uppger att de har dragit ner på köttätandet det senaste året av klimatskäl, det visar Världsnaturfondens (WWF) årliga Klimatbarometern. 

Var fjärde (23 procent) svensk uppger att de valt bort flygresor för att minska sin klimatpåverkan det senaste året, en ökning med 6 procentenheter sedan förra året. Nästan var femte svensk har under det senaste året valt tåg framför flygresa. Det är framför allt unga, kvinnor och boende i storstadsområdena som uppger att de valt tåget framför att flyga och dragit ner på köttkonsumtionen. 

Klimatförändringarna är den samhällsföreteelse som svenskarna oroar sig mest för. Alltfler tänker på klimatförändringarna och fler gör aktiva val för att leva klimatsmartare jämfört med förra året.

Även inom livsmedel gör många svenskar val i vardagen som minskar deras klimatpåverkan. Köttkonsumtionen har minskat under två år i rad i Sverige, enligt färska siffror från Jordbruksverket. 40 procent av de tillfrågade i WWFs Klimatbarometer uppger att de dragit ner på köttätandet det senaste året. En högre andel kvinnor (47 procent) än män (34 procent) uppger att de gjort så. Mer än hälften av de intervjuade i undersökningen skulle kunna tänka sig att äta kött max en dag i veckan för att minska klimatförändringarna.

  Vi i Sverige behöver minska vårt köttätande om vi ska ha en chans att nå en hållbar nivå på vår klimatpåverkan. Äter vi mindre kött bidrar vi också till att stoppa den snabba förlusten av biologisk mångfald. Maten är ett av de viktigaste områdena att åtgärda om vi vill hålla oss inom planetens gränser, säger Anna Richert, matexpert WWF.

Överbelastningen av ekosystemen leder till allt från avskogning och torka till vattenbrist, ökad koldioxidhalt i atmosfären och förlust av biologisk mångfald. Vår undersökning visar också att två tredjedelar (66 procent) av svenska befolkningen underskattar förlusten av biologisk mångfald. I själva verket har 60 procent av bestånden av ryggradsdjur försvunnit på drygt 50 år. Endast 8 procent av de svarande anger det rätta svarsalternativet, alltså 60 procent.