”Slaktarpris” för hållbar köttkonsumtion

Ett nytt pris kallat The Butcher Prize har sett dagens ljus i Sverige. Målet är att lyfta yrkespersoner och företag som arbetar med kött och samtidigt främjar en mer hållbar köttkonsumtion. 

Bakom initiativet till priset står den svenska vinimportören Lively Wines och det österrikiska vinföretaget Schwarz Wine som ägs och drivs av Hans Schwarz i staden Andau. Schwarz är slaktare i grunden och arbetade som yrkesverksam mycket utifrån idéer kring djurhållning och nose to tail-tänkande. Slaktarkarriären är numera lagd på hyllan, men kött har han fortfarande en passion och starkt intresse för. Genom ”The Butcher Prize” vill initiativtagarna nu lyfta personer och företag som arbetar hantverksmässigt med produktion, servering och försäljning av kött och som genom sitt arbete inspirerar till att främja en hållbar köttkonsumtion i Sverige. 

Juryn består av krögaren och kändiskocken Christian Hellberg. matjournalisten Tove Oscarsson Henckel och Henning Kvick, köttkunnig färskvaruspecialist hos grossisten Menigo. Juryn har under februari nominerat tio olika aktörer som alla jobbar med kött. De har sedan bantats ned till tre finalister som blev följande: 

Rosa Skattlådan/Karolina Wilczynska: ”Karolinas kärlek till fåglar i allmänhet och vaktlar i synnerhet har gjort henne till Sveriges främsta uppfödare och slaktare av egenuppfödda fjäderfjän. Hennes fåglar används flitigt av stjärnkockar runt om i landet, och hon förespråkar även en bra djurhållning. 

Benny Granqvist, HKScan: Även inom en stor koncern som HKScan måste det finnas de enskilda individerna som drivs av passionen att inspirera, utbilda och enbart leverera det allra bästa. Benny är en sådan person, han drivs av passion och lär ut sitt hantverk till alla som är intresserade.

Restaurang Svartengrens: Göran Svartengren var först med att jobba med kött från Stockholms skärgård, en pionjär som älskar kött men inte köttindustrin. Han fortsätter stadigt att imponera med sitt engagemang. Här görs egen korv och köttet hängs tills det är perfekt att serveras.

I maj kommer en vinnare av dessa tre att utses.