Sojakorv och vegoburgare kan förbjudas

Vegetariska burgare och korvar borde förbjudas, enligt förslaget

EU-parlamentets jordbruksutskott har lagt fram ett förslag om att vegetariska produkter inte ska få marknadsföras med namn som för tankarna till kött, till exempel bönburgare och sojakorv.

Enligt förslaget ska producenter av vegetariska produkter förbjudas att använda ord som korv och burgare i sin marknadsföring. Förslaget har väckt kritik från olika aktörer som menar att köttindustrin skulle haft ett finger med i spelet. Jan Bertoft, generalsekreterare för Sveriges konsumenter, tror att förslaget kan försvåra människors försök att bli mer miljö- och klimatvänliga.

– Det är viktigt att det uppmuntras till nya produkter. Då tycker jag det är märkligt om köttindustrin ska göra anspråk på formen av en produkt, som korv eller burgare. Jag är övertygad om att man som kund förstår att det inte finns kött i ”vegokorv”, säger han till TT.

Ledamoten Éric Andrieu, som tillhör Gruppen Progressiva förbundet av socialdemokrater, däremot säger däremot till Brussels Times att köttindustrin inte har något med saken att göra. 

Det handlar om sunt förnuft för konsumenterna. Vi måste använda ordet stek för en verklig stek.

Jørgen Dohrmann, från Dansk Folkeparti och medlem i jordbrukskommittén, säger till Danska TV2 att produktnamnen just nu är för otydliga. 

– Det måste tydligare definieras vad är kött och vad som är växter. Man kan inte kalla det, till exempel, hamburgare eller färs som inte innehåller kött, det skickar felaktiga signaler till konsumenterna, säger han.