Stora Enso lanserar nytt tråg för kött och chark

Stora Enso

En ny typ av kartongtråg har lanserats på marknaden. Tråget ska ge mindre plastanvändning, längre hållbarhet och är lämplig för kött och charkuterier. 

Det är förpackningsföretaget AR Packaging som lanserat en gastät pressad trågförpackning för kyld mat som bygger på en teknik utvecklad i samarbete med Stora Enso och CC Packs expertis inom trågtillverkning. Det gastäta tråget är enligt Stora Enso ett kostnadseffektivt och hållbart alternativ till plasttråg och har förutom en hög andel förnybara material även ett attraktivt utseende och behaglig papperskänsla. Trågen produceras med en ny pressteknik av barriärbelagda kartongtypen Trayforma..

 – Vi är mycket glada över att samarbetet resulterat i lanseringen av en ny förnybar förpackningslösning på marknaden. Den höga andelen förnybart material gör tråget till ett hållbart alternativ för kylda livsmedel, ett segment som hittills har dominerats av plast. Det här är ett viktigt genombrott som säkert kommer att väcka stort intresse bland livsmedelsföretagen som söker mer miljövänliga alternativ, säger Henna Paakkonen-Alvi, vice vd för Innovationer hos Stora Enso. 

 – Den ökade efterfrågan på hållbara förpackningar har lett till en intensivt sökande efter ett gastätt kartongtråg. Trågets form är optimerad för att säkerställa täta förpackningar med en hållbarhetstid på upp till 18 dagar, beroende på den produkt som ska packas. Vi tillgodoser därmed behoven hos många olika kylda livsmedelsprodukter, som färskt kött och kyckling, charkuterier, ost, färdiga måltider med mera, säger Åke Larsson, vd för CC Pack.

AR Packaging har redan inlett tester med de nya trågen tillsammans med flera stora producenter av kylda livsmedel i Europa.