Hälsingestintan satsar på glada grisar

Hälsingestintan har startat ett samarbete kring griskött med Vimmerbyföretaget Fläsk från Glada Utegrisar AB.

Under våren kommer Hälsingestintan att introducera ett komplett sortiment med detaljer av kvalitetsmörat fläskkött, både konsumentpackat och för den manuella charken. Köttet från Glada utegrisar kommer att marknadsföras under namnet Hälsingestintan Vårt eget kött – Fläsk från Glada utegrisar. Först ut i butik blir för säsongen passande grillvänliga favoriter som skivad kotlett och karré.

– Samarbetet innebär att vi tar ett steg till mot vår vision att vi så långt det är möjligt ska äta kött från djur som haft ett värdigt liv. Att nu kunna erbjuda kött från grisar som slaktats hemma på gården är ytterligare ett steg i den riktningen, säger Mats Markgren, vd för Hälsingestintan.

Grisarna är uppfödda hos Siv och Håkan Jonsson i Vimmerby, de lever utomhus hela året och har tillgång till ligghall samt hyddor med halm. Fokus ligger på att grisarna ska kunna få utlopp för sina naturliga beteenden. Det fria livet gör att de växer något långsammare än i modern, storskalig uppfödning. Det ger också ett lite fylligare och smakrikare kött. Slakten sker på gården i EU-godkänt slakteri och grisarna utsätts inte för några djurtransporter.

– Det känns bra att veta att grisarna har ett bra liv och även får ett värdigt avslut, säger Håkan Jonsson, vd för Fläsk från Glada Utegrisar AB.