Köttskola med inspiration från USA

St Louis-revben med dry rub och jalapenopotatissallad och dipp. Foto: Svenskt Kött. 

Svenskt Kött lanserar lagom till grillsäsongen tre nya lektioner med filmer om amerikanska styckningsdetaljer och barbecue i Köttskolan.se.

Den första delan av Köttskolan.se lanserades i september 2018, nu kommer två lektioner om styckningsdetaljer för grillning och barbecue med griskött och nötkött samt en film som reder ut olika benämningar av skivade detaljer av nötkött. Lektionerna presenteras av en av Sveriges bästa experter på barbecue och rökning av kött, Johan Åkerberg som bland annat är delägare av måltidskonsultfirman Måltid och restaurangen HolySmoke BBQ i Skåne.

–Det är roligt att få inspirera till att testa nya detaljer och smaker. Jag har rest en hel del till USA och andra delar av världen och lärt mig mycket om hur de styckar och tillagar köttet för att det ska passa för barbecue, säger Johan Åkerberg.

Filmen ”Amerikansk styckning på svenska – nötkött” fördjupar sig i detaljer styckade på amerikanskt vis och som börjar syns alltmer i butiker och restauranger här i Sverige. Det är ofta lite större detaljer som passar för indirekt långgrillning eller barbecue. Det handlar till exempel om brisket (nötbringa), shoulderclod som motsvaras av bog på svenska och topblade som vi kallar fjäderbladsbog. Det är ofta framdelskött som är ett resursklokt och prisvärt kött och kräver längre tillagning för att bli mört och gott.