Fusk med parmaskinka på restauranger

Många restauranger i Stockholm som säger sig servera parmaskinka och parmesanost har annat på tallriken, det visar en inspektion som gjorts i länet. 

14-17 maj besökte livsmedelsinspektörer från 18 kommuner inom Stockholms län, samt Nyköping, 199 restauranger och kaféer på temat ”Får du det du betalar för?”. Det man kontrollerade var att det som stod på menyn också serverades. Det vill säga att dyrare livsmedel inte bytts ut mot billigare, eller att det som presenterades som svenskt, ekologiskt eller Kravmärkt verkligen var det. 146 av 199 serveringar kunde vid en kontroll intyga att de verkligen serverade det som stod på menyn. Men cirka 30 procent hade istället annat på tallriken. 

Varor som presenterades som ekologiska eller Kravmärkta var nästan alltid det.

Parmaskinkan kunde inte visas vara parmaskinka vid 29 procent av kontrollerna. Parmesanosten kunde inte visas vara parmesanost vid 30 procent av kontrollerna. Olivolja, fetaost och nötkött som sades vara svenskt fick avvikelser i 13 procent av kontrollerna. Oxfilén var i 97 procent av fallen verkligen oxfilé.

Jämfört med förra året har andelen felaktiga påståenden ute hos restauranger och caféer ändå minskat något för de flesta av de kontrollerade produkterna. Det gäller även för parmaskinka och parmesanost där det skett en förbättring med cirka 10 procentenheter jämfört med resultaten från förra årets kontrolldagar, då det i cirka fyra av tio fall i själva verket serverades något annat. Olivolja bryter trenden och har fått fler avvikelser under årets kontrolldagar än tidigare år.