Hamburgare blir som hemlagade

Fler och fler konsumenter vill ha gourmetburgare med ett rustikt och hemlagat utseende och med rätt konsistens. Idag erbjuder köttproducenter också utrustning som kan producera sådana hamburgare. 

Ett företag som arbetar med lösningar av det här slaget är tyska Vemag som i Sverige representeras av Nemco Machinery. Vemag lanserar nu två maskiner, den ena heter ”Minced Meat Portions” och den andra”Formmaschine FM250”. Dessa två maskiner säkerställer att den industriella köttfärsen får det hemlagade utseendet och samma mjuka, något luftiga och fina köttstruktur som en handformad hamburgare. Med Vemags ”Minced Meat Portioner” transporteras köttfärsen försiktigt in i maskinen och portioneras vidare till hamburgerpressen. Maskinen portionerar hamburgare med exakt rätt vikt för att minimera svinnet. Under portioneringen är det viktigt att den färska köttfärsen hanteras så försiktigt som möjligt för att bevara köttets kvalitet och konsistens. 

Hamburgarna formas i nästa steg av hamburgerpressen ”Forming Machine FM250”. Det sker vid lågt tryck och är skonsamt så att köttfibrernas fina struktur bevaras i ursprungsskick. Köttfibrerna står vertikalt i biffen som får en jämn stekyta med en perfekt, rosa kärna. Maskinen plattar till biffarna och formar dem med ett roterande band över biffen. Bandet kan justeras utifrån hur hög man vill att biffen ska bli. Den skonsamma formningstekniken garanterar att hamburgaren får exakt samma fina smak, konsistens och textur som en hemlagad hamburgare. De två hamburgermaskinerna kan levereras till både mindre och större produktionsanläggningar och har en maximal kapacitet på cirka 200 kvalitetsburgare per minut.

Källa: Nemco Machinery