Webbtest ska ge koll på maten

Nu lanserar Livsmedelsverket webbtestet Matvanekollen, för alla som snabbt och enkelt vill få en bild av hur hälsosamt de äter.

– Vi vill att det ska vara roligt och enkelt att börja äta lite bättre. Den som gör Matvanekollen får både veta vad som redan är bra och vad hen skulle tjäna på att förändra, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket.

Matvanekollen bygger på de svenska kostråden Hitta ditt sätt, som visar hur vi kan äta bra för både hälsan och miljön. Den som gör testet får feedback om hen till exempel äter tillräckligt med fullkorn och grönsaker eller behöver äta minde kött, socker och salt. Matvanekollen ger också konkreta tips om vad var och en kan göra för att äta mer hälsosamt.

– Ett tips är att börja med att lägga till en bra vana istället för att ta bort en dålig. Då är det lättare att hålla fast vid vanan över tid. Också små förändringar kan göra stor skillnad för hälsan, säger Åsa Brugård Konde.

Webbtestet är utvecklat för att kunna användas på olika enheter. Det innehåller frågor om grönsaker och frukt, fullkorn, mejeriprodukter, matfett, sötsaker och fysisk aktivitet. Den som gör testet kan välja att få sina resultat skickade till sin e-postadress pch gör det också möjligt att se hur ens matvanor förändras över tid.

– Vi tar gärna emot synpunkter och idéer om hur vi kan utveckla Matvanekollen, så att det blir ett ännu mer användbart verktyg för alla som vill förbättra sina matvanor, säger Åsa Brugård Konde.