Extra krona bra tillskott för uppfödare

Henrik Thörn bedriver uppfödning i Liatorp.
Foto: Peter Martinsson.

City Gross erbjuder sedan 2011 minst en krona extra I bonus per kilo lamm- och griskött till uppfödarna av sitt kött. Hittills har över 60 miljoner delats ut sedan 2011.

Alla som levererar svenskt lamm eller griskött till City Gross får en extra krona per kilo kött i ersättning. I Liatorp utanför Johannishus driver familjen Thörn lantbruk och de är en av många lantbrukare som tagit del av pengarna.

– Tack vare ökad efterfrågan och ekonomiskt stöd har vår lammverksamhet kunnat fyrdubblas på ett år, berättar Henrik Thörn som håller på att ta över gården efter sina föräldrar.

Att många av landets bönder verkar under pressade förhållanden blev särskilt uppmärksammat i och med fjolårets extremvarma sommar, något som ledde till foderbrist. Regeringen införde då ett krispaket som nyligen började betalas ut.

– Det är bra, men det går alltid att göra mer. Vi har länge arbetat för att stötta svenska bönder och satsningen är värd varenda krona, säger Tobias Härle, ansvarig för kött på City Gross.

Initiativet kallas Lamm- och griskronan och är ett samarbete med City Gross, LRF, Scan och slakterierna KLS Ugglarps och Dalsjöfors.

– Det handlar om att ta ansvar för att skapa en framtidstro bland svenska uppfödare. Att se hur familjen Thörns gård har utvecklats är ett kvitto på att vi gör skillnad, menar Tobias Härle.