Butik i Dalarna prisades för hållbarhetsarbete

Handlaren Peter Bergvall har jobbat med att utveckla butikens kötterbjudande i tio år. 

Hemköp Skogsbo i Avesta har fått Årets hållbara köttpris i konkurrens med 300 butiker i landet. 

”För att ni insett värdet av hållbara relationer och genomgående vågat ersätta identitetslöst standardkött och chark med gårdsmärkta och mycket närproducerade alternativ, till kundernas glädje!” Så lyder motiveringen till att Hemköp Skogsbo i Avesta anses ha Sveriges mest hållbara köttavdelning. Frågar man handlaren Peter Bergvall varför butiken fått priset så låter det ändå ganska enkelt.

– Vi är envisa och har jobbat och utvecklat kötterbjudandet i tio år. Vi säljer endast svenskt kött med fokus på lokala leverantörer och allt kött styckas i butiken. 

Peter Bergvall lät bygga butiken för ett och ett halvt år sedan. Innan dess drev han en Tempo-butik bara några hundra meter bort i närmare tio år. Han har hela tiden köpt kött från Siljans Chark och från Faringe Kött i Heby och för honom faller det sig helt naturligt att använda sig av så närliggande producenter som möjligt.

– Vi jobbar inte så för att vi är miljösnobbar. Vår kundkrets består till stora delar av metall-, pappersindustri och gruvarbetare och för dem är ekologiskt oftast ingenting annat än en dyrstämpel. Därför har vi fokuserat på närproducerat kött och för mig känns det alldeles rätt. Signalerna från staten är ju också att det är transporterna som är mest miljöskadliga.

Läs hela reportaget om Hemköp Skogsbo i nästa nummer av Kött & Chark.