Mer protein nyttigt för äldre

Mer protein, många små måltider och gärna en klick grädde till efterrätten. Det rekommenderara Livsmedelsverkets i sina nya kostråd för äldre. 

Livsmedelsverket har för första gången tagit fram kostråd till de äldre som fått sämre aptit och därför inte får i sig tillräckligt med näring. Många äldre får minskad aptit med åren och då kan de behöva förändra sina kostvanor för att få i sig allt de behöver. Äldre behöver till exempel mer protein och D-vitamin än andra vuxna.  Äldre med god aptit kan utan problem fortsätta äta som de gjort tidigare, men de som fått sämre aptit behöver ofta öka mängden protein på bekostnad av annat som potatis, pasta och ris. Det kan också vara en god idé att välja feta produkter istället för magra och att tillsätta mer fett vid tillagningen.

– Om aptiten inte är på topp kan det vara frestande att äta en kaka i stället för lunchmat, men det är viktigt att fortsätta äta mat. Det behöver kanske inte vara en hel lagad måltid till lunch, men en matig smörgås är mycket bättre än en kaka eller en bulle, säger Inger Stevén, dietist på Livsmedelsverket.

Om aptiten minskar kan det också vara lättare att få i sig maten om den delas upp i flera små näringsrika portioner under dagen. Förutom att varierad och näringsrik mat kan ha en positiv effekt på exempelvis minne, humör, ork och immunförsvar, kan den också minska risken för fallolyckor. För lite mat och dryck kan också leda till svagare muskler och sämre balans, vilket ökar risken att ramla. Tillräckligt med mat och vätska bidrar till att vikten hålls stabil, att musklerna fungerar som de ska och till bra benhälsa. Lite extra muskler och en stark benstomme hjälper även till att minimera skadorna vid en fallolycka.

I samband med kostråden lanserar Livsmedelsverket även ett nytt informationsmaterial om mat och hälsa för äldre. Det riktar sig både till dem som själva är 65+ och till deras närstående.