Charkprodukter med i årets Köttguide

Tisdagen den 5 november presenterar Världsnaturfonden WWF Köttguiden 2019.  Nytt för i år är att WWF har bedömt flera köttslag som finns i charkprodukter. Även ostar, som ofta används i stället för kött i matlagningen, ingår i guiden.

Köttguiden 2019 är en uppdatering som ska göra det ännu enklare för konsumenter att välja rätt kött och få fler att satsa på mer vegetarisk kost. I Sverige dubblerade vi vårt köttätande från 1970-talet fram till 2017. De senaste två åren har konsumtionen dock minskat i Sverige, i snitt med 2,2 kilo per person förra året, enligt Jordbruksverket. 

Eftersom ost används allt mer som ett alternativ till kött, så har WWF i år utökat antalet ostvarianter som bedöms i guiden. Köttguiden ger grönt, gult och rött ljus till olika typer av kött, ost och ägg på den svenska marknaden. Det fem områdena som livsmedlen bedöms efter är antibiotika, biologisk mångfald, kemiska bekämpningsmedel, djurens välfärd och klimat. Medverkar vid presentationen gör bland andra Håkan Wirtén, generalsekreterare Världsnaturfonden WWF, Anna Richert, sakkunnig hållbar mat WWF, Calle Ramvall, kvalitet och miljö Norvida och Stina Printz, hållbarhetsstrateg vid Coop. 

Köttguiden syftar till att underlätta hållbara val av kött. Målet är att ge konsumenter och dem som arbetar med livsmedel vägledning mellan olika typer av kött och alternativ till kött. Ett annat syfte med Köttguiden är att stimulera till en ökad diskussion och en ökad medvetenhet kring köttets miljöpåverkan.