Köttguide med både ost och ägg

Världsnaturfonden WWF har idag presenterat sin nya version av Köttguiden. Den här gången har ett större fokus lagt på alternativen till köttet, framför allt ostarna.

Det har gått tre år sedan Världsnaturfonden WWF lanserade förra versionen av Köttguiden. Sedan dess har köttkonsumtionen i Sverige minskat något, förra året med i snitt 2,2 kilo kött per person, enligt Jordbruksverket.  Idag äter medelsvensken ungefär ett kilo kött i veckan. Enligt Livsmedelsverkets kostråd bör vi av hälsoskäl äta max 500 gram rött kött och charkuteriprodukter – det vill säga nöt, gris, vilt eller lamm – i veckan. 

Köttguiden bedömer idag kött, ost och ägg baserat på forskning, länders lagstiftning, branschåtaganden i olika länder samt de regler som ingår i hållbarhetscertifieringar.  

När en produkt i guiden får rött ljus betyder det att varningslampan bör tändas hos såväl konsumenten som hos företagen. Inköpare har också stora möjligheter att förbättra situationen i de länder de importerar ifrån, bland annat genom de krav som de ställer på antibiotikaanvändning, djurvälfärd och certifierad soja.

I Köttguiden har i år utökats med griskött även från Spanien och Italien som finns i flera av de charkprodukter svenskar konsumerar. I årets guide har WWF även ett fokus på ostar, konsumtionen av dem ökar, samtidigt som andelen svensk ost minskar tydligt. Mellan 1995 och 2018 har produktionen av svensk ost minskat med 36 procent samtidigt som förbrukningen av ost har ökat med 38 procent, enligt Jordbruksverket. Idag är endast drygt 40 procent av osten vi äter gjord på svensk mjölk, 1995 var det runt 90 procent.

– Idag importeras mer än hälften av osten vi äter. Det finns en potential här både för svenska livsmedelsföretag att återta marknaden och för oss konsumenter att äta mindre ost och när vi gör det välja lokalproducerad eller ekologisk ost, säger Anna Richert på Världsnaturfonden. 

Köttguidens bedömningar görs enligt trafikljusmodellen där grönt betyder ät ibland, gult var försiktig och rött betyder varning.