Julskinkan fortfarande i topp på julbordet

Julskinkan är fortfarande favoriten på svenskarnas julbord, men avståndet till sillen och Janssons frestelse krymper, det visar Livsmedelsföretagens stora julundersökning.

Demoskop har frågat 1 102 svenskar hur de kommer att äta, dricka och fira jul i år. De traditionella julrätterna som julskinka, Janssons, sill och ris à la Malta är fortsatt i topp. En av sex säger att de kommer äta mindre kött den här julen, och andelen som vill att kött och chark ska dominera på julbordet minskar också. 25 procent av svenskarna har julskinka som favoriträtt på julbordet, 2013 var den siffran 35 procent.

− Julen är vår mest traditionella högtid, men som vi ser i undersökningen så betyder inte det att allt står still. Tvärtom, varje år ser vi flera små förändringar i svenskarnas mat- och dryckesvanor. Det är uppenbart att de yngre har annorlunda preferenser än de äldre, till exempel vad gäller köttätande. Men det som gör julmaten så härlig är att man verkar lägga till snarare än att dra ifrån och på så sätt kan alla få det de vill. Julbordet är en skön mix av tradition och förnyelse och det speglas i hur de svenska livsmedelsproducenterna twistar till våra vanliga julprodukter med nya smaker, oväntade ingredienser och annorlunda råvaror, säger Björn Hellman, vd Livsmedelsföretagen.

Julskinkans favoritskap på julbordet har krympt något varje år sedan 2013. 25 procent svarade att de har skinkan som favorit, 16 procent svarad Janssons frestelse och 13 procent sill. 

− Fortsätter den utvecklingen så borde julskinkan, Jansson och sillen vara någorlunda jämnstora om fem–tio år, säger Björn Hellman.

56 procent vill att kött- och charkprodukter ska dominera julbordet, 35 procent svarade fisk och skaldjur och 22 procent grönsaker och rotfrukter. En av sex uppger att de kommer att äta mindre kött totalt under julen, en av fyra säger att de kommer att öka andelen svenskt kött. 

− Det är glädjande att se att så många väljer att satsa på svenskt kött och kött- och charkprodukter med högre kvalitet. Det är ofta samma sak, men det lite högre priset får man oftast igen mångfalt i smak och kvalitet, säger Björn Hellman.

Kvinnorna tar fortfarande ett större ansvar för julmaten än männen.