Bästa korvhantverkaren i landet

Jon Randow, som driver Korvhantverk Stockholm kan känna sig nöjd med två guld- och lika många silvermedaljer

Företaget Korvhantverk Stockholm fick en fantastisk utdelning vid SM i mathantverk nyligen. Med tio bidrag i sex klasser kammade man hem två guld och två silvermedaljer. Guldmedaljerna togs i klasserna lufttorkad korv och lufttorkat kött. 

Jon Randow driver tillsammans med hustrun Catarina Korvhantverk Stockholm, företaget har tre anställda och omsätter 8 miljoner kronor. Lufttorkning av korv och kött är en viktig del av verksamheten, men man tillverkar även prins-, wiener- och falukorv samt blodpudding, leverpastej och isterband. Sedan ett och halvt år tillbaka är Korvhantverket dessutom KRAV-märkt. Genom åren har man skördat stora framgångar vid SM i mathantverk. Åtminstone fyra guld och tre silver kan Jon Randow plocka fram ur minnet.

– Vi beslutade för ett par år sedan att vi inte skulle tävla mer, men nu har vi gjort så många nya produkter sedan dess. Det primära denna gång är att lämna in nya produkter och sedan efteråt få diskutera med experterna Jürgen Körber och Sven Lindauer om kvaliteten. Sedan har jag också lämnat in några produkter där jag vill se om de reagerar på saker som skulle kunna vara defekter. Jag har märkt förändringar över tid i vissa produkter och nu vill jag se om experterna gör likadana iakttagelser.

Ett led i utvecklingsarbetet alltså?

– Absolut, det framhålls ju ofta hur värdefullt det är med pratet efteråt. Vad bedömde domarna? Den återkopplingen är oerhört viktig, jämfört med att bara få ett kortfattat skriftligt omdöme.  Det är den återkopplingen som gör att det verkligen finns en utvecklingspotential i tävlingen också.

Använder du medaljerna i marknadsföringen?

– Jag märker vissa förpackningar med förtryckta guldmedaljer, men inget om brons och silver. Givetvis står det också på hemsidan att vi har vunnit ett antal guld.