Johan från Sälen Årets Viltkock 2020

Årets Viltkock 2020 Johan Bjurström tillsammans med Torsten Mörner, ordförande i Svenska Viltmatakademin och Gert Klötzke, juryns ordförande. Foto: Rolf Salomonsson

Johan Bjurström från Restaurang Gammelgården i Sälen har utsetts till Årets viltkock 2020. Årets Viltkrog blev Restaurang Jord i Linköping. 

– Det som gör det roligt att jobba med vilt, är att man vet att djuren levt ett bra liv i naturen. Det är mer hållbart att arbeta med vilt i dagens samhälle och jag önskar att fler människor ser viltköttets fördelar och att det hamnar på fler restauranger och butiker i framtiden, säger vinnaren Johan Bjurström.

Oskar Gunnarsson, köksmästare och Andreas Landén, krögare från Restaurang Jord fick motta priset Årets Viltkrog 2020 med motiveringen: ”För sitt ambitiösa arbete med att låta hela naturen inkluderas i sin restaurang. Från hav till skog, från vilt till växtlighet”.

– Vi är oerhört glada över att få det här priset. Det stärker vårt hårda arbete med det vilda som vi brinner för, vi arbetar 100 procent i säsong med det vilda. Menyerna ändras utifrån tillgängliga råvaror dag för dag. Kommer du som gäst till oss på Jord, får du veta menyn tidigast dagen innan. Och det är vi själva som förvaltar och fäller största delen av viltet som serveras på krogen, säger de glada vinnarna Oskar och Andreas.

Kampen om Årets viltkock avgjordes på Eriksberg Vilt & Natur i Blekinge och är ett samarbete mellan dem, Svenska Viltmatakademin, grossisten Mårdskog & Lindqvist AB och med stöd av Svenska Jägareförbundet.

Juryn bestod av Gert Klötzke, Anders Levén, KC Wallberg, alla kockar från Svenska Viltmatakademin samt Jörgen Andersson från Mårdskog & Lindkvist AB och Anna Gidgård, redaktör för Mer smak.