Minskat köttsvinn hos Bergendahls

Införandet av skinpack har minskat köttsvinnet hos Bergendahls med 48 procent

Bergendahls Food har släppt sin hållbarhetsrapport för verksamhetsåret 2018/19. Företaget har bland annat minskat svinnet av kött med 48 procent under perioden.

Rapporten summerar Bergendahls Foods arbete inom hållbarhetsområdet och de utmaningar och möjligheter företaget står inför.

– Vi har kommit framåt inom flera områden, men precis som allt hållbarhetsarbete blir vi aldrig färdiga. Jag är stolt över våra medarbetare som bidrar till våra gemensamma framsteg. Nu ökar vi takten på vår hållbarhetsresa, säger Annica Hansson-Borg, chef för miljö, kvalitet och hållbarhet på Bergendahls Food.

I rapporten kommunicerar Bergendahls Food ett nytt svinnmål. Mellan verksamhetsåret 2016/2017 och 2022/2023 ska matsvinnet från den egna verksamheten minska från 1,8 procent till 1 procent.

– Att minska matsvinnet är en viktig fråga för hela samhället. Vi har redan sett tydliga resultat, men vill utmana oss själva att öka takten. För att lyckas nå vårt nya mål gäller det att hitta nya lösningar, men även sporra till ytterligare engagemang bland våra medarbetare, säger Annica.

Ett resultat är att den tidigare investeringen av nya förpackningsmaskiner för det butiksstyckade svenska köttet, skinpack, har hjälpt till att minska köttsvinnet ytterligare. Under verksamhetsåret har detta minskat med 48 procent.

– Införandet av skinpack har varit en stor investering med nya förpackningsmaskiner och redskap, men med ett betydligt lägre svinn. Därför ser vi nu över hur vi kan förlänga hållbarheten även på fisk, säger Annica Hansson-Borg.

Enligt henne så har City Gross även lyckats spara fem miljoner meter papper sedan man införde digitala kvitton i samtliga butiker 2018. Det innebär att kunderna själva väljer om kvittot ska skrivas ut vid varje köp.

– Digitala kvitton är ett bra exempel på att en till synes liten förändring kan göra stor skillnad. Tillsammans med våra kunder har vi lyckats minska vår pappersförbrukning med 45 procent från 41,7 ton till 22,9 ton, säger Annica Hansson-Borg.