Grossister vill se mer stöd för hotell och restaurang

Coronakrisen är på väg att slå ut stora delar av den svenska restaurang- och besöksnäringen. Regeringens två stödpaket hjälper till men är otillräckliga, anser landets grossister.

Det nya krispaketet för små och mellanstora företag, som regeringen presenterade i veckan, innehåller flera positiva besked, men det krävs mer. Det anser landets grossister. 

Hotell- och restaurangnäringen har drabbats mycket hårt av coronaviruset. Företag står utan besökare och intäkter och många har redan hamnat i ett krisläge och antingen gått i konkurs eller ansökt om rekonstruktion. I ett gemensamt upprop vill nu landets grossister, bland andra Martin & Servera, Menigo och Svensk Cater, se fler riktade åtgärder från regeringen för att restaurangföretagen ska kunna hålla ut genom den mest akuta krisperioden. Bland annat vill man att korttidspermittering bör kunna göras på ett sätt som temporärt tar ner lönekostnaden till noll. Ett annat förslag handlar om att ge företagen ännu mer reducerade hyror än i regeringens nuvarande förslag. Grossisterna vill också ha sänkta arbetsgivaravgifter för fler företag. Nu sänks arbetsgivaravgifterna för upp till 30 anställda. 

”Det finns många aktörer, t.ex. kedjor med flera enheter, i restaurang- och hotellbranschen som har långt fler anställda än så. Många av dem tillhör de hårdast drabbade – hotell och kursgårdar har i princip noll intäkt idag. Även dessa bör omfattas av sänkta arbetsgivaravgifter. ”Det vi efterfrågar är tidsbegränsade, riktade insatser för att i grunden sunda, livskraftiga verksamheter ska överleva. De hittills presenterade paketen kommer inte att räcka. Vi vet att alla företag inte kommer att kunna räddas – det vi efterfrågar här är en ytterligare förstärkning för att undvika massdöd i branschen. Varje vecka av otillräckligt politiskt agerande har ett pris i att tiotusentals arbetstillfällen försvinner på rekordtid. Regeringen måste agera snabbt och med kraft, och stunden är nu.”, skriver grossistföretagen.