Rädda den lokala maten!

Sven-Erik Johansson, Nibble Gårdgris, är en av de som skrivit under uppropet i Västmanland.

Den småskaliga livsmedelsproduktionen här i landet har drabbats hårt av coronavirusets framfart. I Västmanland går idag ett antal producenter ut i ett upprop och en vädjan till handeln, konsumenter och politiker. 

”Det är inte en liten minskning vi sett under de senaste veckorna. Det är ett totalt stopp för många! Vi vädjar till dagligvaruhandeln, till konsumenten och till politikerna att se sig om efter den lokala maten för att den ska finnas kvar i en framtid. Vi begär inga stora åtgärder, vi behöver bara kunna sälja våra produkter. Så Västmanländska Icahandlare, regionala COOP, Lidl och Hemköp, Willys lokalt i Västmanland – låt oss få plats i era hyllor. Du konsument, se dig om efter den lokala maten på REKO, Specialbutiker, Saluhallar, Gårdsbutiker och restauranger med lokalt på menyn. 

Det är mycket hårt arbete och stora investeringar som ligger till grund för att vi idag kan njuta av en mångfald av mat och dryck med smaker från olika delar av vårt land. Det är en skatt vi kan vara stolta över! Vi i den småskaliga odlings- och livsmedelsförädlingen undrar: Vilken framtid vill vi ha när krisen är över? Vill vi ha kvar en rikedom av matkultur? Vill vi ha kvar arbetstillfällen och företagande i landsbygden? 

Vill vi ha kvar små regionala livsmedelsproducenter som jobbar i samklang med naturen,värnar extra om djurhälsan och ställer om till ekologisk odling för att gynna biologisk mångfald, rent vatten och levande jordar? Vi vill det – men det sker inte utan er. Därför vädjar vi till er i dagligvaruhandeln, dig som konsument och dig som politiker – hjälp regionen att bibehålla den småskaliga livsmedelsproduktionen! 

Många av oss kommer inte att finnas kvar nästa år om vi inte snabbt får tillbaka våra konsumenter. Kan vi sälja våra produkter nu så finns till och med potential för många inom den lokala livsmedelsnäringen att anställa fler medarbetare under krisen istället för att lägga ner. Med gemensamma krafter kan vi nu tillsammans bidra till att möta de samhällsekonomiska utmaningar vi står inför! ”

Bland de som ligger bakom uppropet finns även flera kött- och charkföretag i Västmanland: 

Anitha Barrsäter och Lennart Westerdahl, Gröna Hagars Kött

Rikard Söderström, Carlströms Kött och Chark

Uno och Carina Fransson Åsby Kött & Vilt

Lena Lindahl Magnus och Sven-Erik Johansson, Nibble Gårdsgris

Lena och Bo Masser, Gilla Grilla i Sverige landet