”Regeringens åtgärder är otillräckliga”

Björn Hellman, vd för Livsmedelsföretagen

Regeringens stödåtgärder till näringslivet med anledning av coronakrisen är lovvärda men otillräckliga. Det anser Livsmedelsföretagen som nu förslår sju nya åtgärder.

− Den ekonomiska verkligheten för många av våra små- och medelstora medlemsföretag är brutal och skoningslös. Jag kan inte beskriva det på något annat sätt. De åtgärder som hittills vidtagits av regeringen är välbehövliga och lovvärda, men för flertalet av våra 800 medlemmar är de tyvärr otillräckliga. Coronakrisen är en ekonomisk malström av ett slag vi aldrig har sett och då räcker det inte långt med livbojar. Särskilt de mindre företagen är extremt utsatta och många är redan på fallrepet. Om inte nya och kraftfulla åtgärder sätts in kommer vi snart att se en utslagning av företag i en omfattning som Sverige inte har upplevt i modern tid, säger Björn Hellman, vd för  Livsmedelsföretagen.

Många av åtgärderna som redan har vidtagits för att stötta företagen är olika typer av lån, via bankgarantier och anstånd med skatteinbetalning. Det är Livsmedelsföretagens åsikt att staten inte ska medverka till att redan hårt drabbade företag skjuter kostnader på framtiden och bygger skuldberg, man vill se likviditetsåtgärder istället för lån.

− Det här handlar om drivna småföretagare som knegar på dag ut och dag in utan att klaga eller be om hjälp. Det är lätt att ta dem för givet men det är de som får Sverige att gå runt. Även när det går som bäst så har de knappa marginaler och små buffertar, och i en kris av de här proportionerna så har de väldigt lite att sätta emot, säger Björn Hellman.

De sju åtgärder Livsmedelsföretagen föreslår är:

1. Ett system för korttidspermitteringar som möjliggör permittering ner till 0 procent och täcker hela företagens kostnad för permitterad personal.

2. Slopad retroaktivitet vid ersättning för sjuklön.

3. Sänkt ränta vid anstånd med skatteinbetalningar

4. Ökad statlig garanti vid lån till små och medelstora företag

5. Avskaffade kontrollavgifter för livsmedelskontroller. 

6. Direkt inkomstbortfallsstöd för att rädda hotade branscher

7. Förberedande av överbryggande stimulansåtgärder