Kött- och charkföretag gör insatser mot corona

Bild/illustration: Livsmedelsföretagen

Trots ett hårt ansträngt läge är det många företag – stora som små – som gör extraordinära insatser i kampen mot corona. Livsmedelsföretagen har samlat 30 exempel på insatser varav flera kommer från kött- och charkföretag. 

– När allt flyter på som vanligt är det lätt att ta våra livsmedelsproducenter för givna. Man bara utgår från att hyllorna ska vara välfyllda och tänker inte så mycket på allt arbete som ligger bakom. Nu går vi igenom en av de värsta kriserna i mannaminne och hyllorna är nästan lika välfyllda ändå. Samtidigt gör man alla de här fantastiska insatserna för att bidra till kampen mot corona och stötta hjältarna i vården. Det är djupt imponerande, och jag hoppas att fler får upp ögonen för våra svenska livsmedelsföretag och deras betydelse för samhället, säger Björn Hellman, vd på Livsmedelsföretagen.

Här följer några exempel på insatser som görs: 

Hilton Food Group Sverige förser landets ICA-butiker med konsumentpackat kött av olika slag från sin fabrik i Västerås. När det närliggande sjukhuset flaggade för materialbrist gick det snabbt att hitta en lösning. 1 000 skyddsutrustningspaket kunde samlas in och doneras till vårdpersonalen. I paketen ingick skoskydd, byxor, rock, munskydd och mössa.

Petterssons Charkuteri från Norrbotten har en lite annorlunda lösning på coronakarantänen. Eftersom många just nu förhindras att grilla korv ute har bolaget istället tagit fram en 60 minuter lång krovgrillarvideo, filmad i snörika Vuollerim vid Lule älv. Tittaren kan i lugn och ro från sitt eget hem bevittna hur sex av Petterssons korvar grillas över öppen eld.

Nacka Kött i Stockholm har skänkt allt sitt engångsmaterial till Huddinge sjukhus. 

– Vi har även bett andra företag inom tillverkningsindustrin att göra det samma. Vi har även informerat om att all sjukvårdspersonal som uppvisar legitimation får 40 kronor rabatt per kartong om dom kommer till oss och handlar våra goda hamburgare, säger Stefan Grahn på Nacka Kött.

Kött- och charkföretaget Dafgårds levererade tidigt i krisen plasthandskar, munskydd, visir förkläden, ärmskydd, skoskydd och ansiktsmasker till akuten på Danderyds sjukhus. Dafgårds hoppas kunna inspirera andra livsmedelsföretag att se över vad de kan avvara från sina lager. Som de själva uttrycker det, ”Tillsammans kan vi göra mycket!”