Konkursförvaltare tror på ny ägare

Siljans chark meddelade igår att företaget ansöker om konkurs. En konkursförvaltare har har nu tagit över arbetet. 

Siljans chark har i flera år haft stora problem med lönsamheten och den negativa trenden har bara fortsatt i år. Nu har man ansökt nu om en konkurs för företaget.

– Sedan 2014-2015 har vi gått minus varje år. Vi har har vidtagit många åtgärder, men inte lyckats få lönsamhet. Det blev en skillnad när Scan som ägde oss till 42 procent hoppade av vid årsskiftet. De skrev av en del skulder, vilket var bra, men fattas det pengar i plånboken så hjälper inte det, säger styrelseordföranden Jan Forsell till SVT Dalarna.

Siljans Chark har en omsättning på cirka 200 miljoner kronor och förhoppningen är att verksamheten ska kunna leva kvar med nya ägare och att de omkring 85 anställda ska kunna fortsätta att arbeta på slakteriet på Ickholmens gård i Vikarbyn och charkfabriken i Mora.

Enligt Jan Forsell är det inte coronaepidemin som är orsaken till konkursen.

– Den underlättar ju inte, men vi ska inte skylla på den. Än har vi i matindustrin varit förskonade. Folk måste ju äta. Det finns branscher som har det mycket värre. Men det är ju en stor osäkerhet framåt som gör att det blir osäkert.

Henrik Jalkenäs är den konkursförvaltare som nu tagit över driften av Siljans chark hoppas att en ny ägare kan finnas på plats redan om en månad.

– Min absoluta ambition är att få företaget på fötter igen, jag räknar med att arbetet ska pågå en månad ungefär. Vi fortsätter verksamheten som vanligt och jag hoppas vi har en ny ägare på plats inom en månad, säger han.