Siljans Chark får nya ägare

Mats Årjes och Pär Nilsson tar nu över Siljans Chark. Foto: Siljans Chark. 

Krisande Siljans Chark gör nu nya försök för att få bukt med sina ekonomiska problem. Företaget får ny två nya ägare. 

De nya ägarna Pär Nilsson och Mats Årjes har både lokal förankring och erfarenhet från ledande poster i näringslivet. Pär Nilsson kommer närmast från boklogistikföretaget Förlagssystem och ScandBook, han är också delägare i tre gårdar i Dalarna tillsammans med sin far och sin bror. Totalt har de 75 mjölkkor och 300 köttdjur och levererar även till Siljans Chark.

– Vi är mycket glada över att få möjligheten att vara med och utveckla ett av Dalarnas starkaste varumärken, Siljans Chark står för högkvalitativa, lokala produkter och är betydelsefullt för så många. Vi tänker på alla lantbrukare i Dalarna, Hälsingland och Jämtland som håller vårt vackra landskap öppet. Vi känner redan nu att stämningen är god på företaget och givetvis är det en positiv nyhet för hela personalen, säger Pär Nilsson. 

– Vi tror det är viktigt att det här har gått fort för vi tror det är någonting som både kunder, leverantörer, handlare och medarbetare i bolaget uppskattar, säger Mats Årjes. 

Mats Årjes lämnade vd-jobbet för skidanläggningsbolaget Skistar i oktober i fjol efter 17 år på posten. Han har tidigare bland annat varit vd för Mora Hotel och direktör för Svenska Skidförbundet. Sedan 2018 är han också ordförande i Sveriges Olympiska Kommitté.

Om den nuvarande företagsledningen blir kvar eller inte har det inte tagits några beslut om ännu.

— Vi har givetvis en del tankar, men nu ska vi tillsammans med ledningen jobba fram vilka åtgärder som ska tas. För oss var det viktigt att det här gick fort. Tempot har varit viktigt så att anställda, kunder och leverantörer får en besked om framtiden.