Coop väver nät av hållbarhet

Mindre yta i spindeldiagrammet betyder mindre påverkan på jordens resurser, klimatet och samhället

Coop har under sommaren lanserat sin nya ”Hållbarhetsdeklaration”, tanken är att ge konsumenterna vägledning i sina val och att deklarera produktens påverkan på jordens resurser, klimat och samhälle.

Principen är att med hjälp av ett spindeldiagram som innehåller tio olika hållbarhetsaspekter visa hur produkterna står sig hållbarhetsmässigt. Coops planerar att göra spindeldiagram över alla sina 17 000 produkter och beräknas vara färdiga med det arbetet under hösten. Parametrarna beräknas utifrån vilka råvaror som ingår i produkten, vilket ursprungsland råvarorna kommer från, var sluttillverkningen skett samt eventuella certifieringar på produkten. Informationen ska inte finnas tillgänglig direkt på produkterna utan främst via digitala verktyg.

– Vi hoppas och tror att detta kan komma att förändra hela livsmedelsbranschen. Om världen ska klara av att vara hållbar och överleva så måste livsmedelssystemen stå för så mycket som 50 procent av den förändringen. På samma sätt som näringsinnehållet redovisas på nästan alla livsmedel vill vi på Coop att man även ska kunna se och ta ställning till hållbarhetsavtrycket för en vara, sa Coops vd Magnus Johansson när Hållbarhetsdeklarationen presenterades. 

Enligt honom så vill Coop genom den här satsningen vara pionjärer för ett transparent och hållbart samhälle. 

–  Man måste sticka ut hakan och riskera lite för att åstadkomma något och vi vet att även vår medlemmar vill se en förändring på det här området.  

Läs hela reportaget om Coop Hållbarhetsdeklaration i nästa nummer av Kött & Chark som kommer ut nästa vecka.