HKScan ökar sin återvinning

HKScan planerar att göra samtliga sina förpackningar återvinningsbara senast 2025. Bolaget ska minska förpackningarnas klimatavtryck med 20 procent och plastanvändningen med 20 procent jämfört med 2019.

– Våra ambitiösa mål betyder att förpackningarna från välkända varumärken som till exempel Scan och Rakvere kommer att förnyas under de kommande åren. Vi undersöker och experimenterar med nya förpackningsmaterial, minskar mängden material och säkerställer att de går att återvinna, säger Jalliina Järvinen-Teräsvuori, ansvarig för strategisk utveckling av förpackningar på HKScan.

Hon menar dock att det inte är helt enkelt att utveckla nya och hållbara förpackningar.

– Till exempel kan en förpackning ge ett lägre klimatavtryck men samtidigt vara svårare att återvinna. Förutom våra egna mål så drivs vårt arbete av konsumenternas förväntningar, landsspecifik lagstiftning och EU-lagstiftning samt ökande avgifter för återvinning och sophantering, säger Jalliina Järvinen-Teräsvuori.

HKScan uppger att man minskat plastanvändningen med ungefär 1.5 miljoner kilo från 2017-2019. I Sverige har bolaget sedan flera år tillbaka arbetat med att förnya sina förpackningar för att göra dem mer miljövänliga. Det handlar både om att se över förpackningsmaterial och minska mängden material. Genom åren har bland annat köttfärsen packats om från plasttråg till rullpack, vilket minskade mängden plast och förlängde hållbarheten för produkten. Under 2018 fick Mamma Scans köttbullar en ny återförslutningsbar förpackning. Förutom att den minskade plastanvändningen med 30 ton årligen kunde även produktens hållbarhet förlängas, vilket möjliggör ett minskat matsvinn för konsumenterna. Under 2019 togs även all svart plast (som inte går att återvinna) bort i bolagets förpackningar i Sverige och Finland.