Hållbar julskinka från HK Scan

HK Scan lanserar under varumärket Scan i år sin mest hållbara julskinka någonsin gjord på Hållbarhetsgrisen uppfödd på Halla gård i Västergötland. 

Gården drivs av den nytänkande bonden Anders Gunnarsson som lägger stort fokus på djuromsorg och gårdens hållbarhetsarbete. Bland annat så lever grisarna lever ett naturligt liv i en stressfri miljö, bökar fritt utomhus och har möljlighet att bada gyttjebad året om. Gården odlar själv proteinrikt djurfoder i form av åkerböna och lupin och undviker på så sätt importerat, sojabaserat foder. Djurens gödsel försörjer gårdens egen biogasanläggning med råvara som sedan blir näring till gårdens odlingar samt värme och el för gårdens alla byggnader. På gården främjas också den biologiska mångfalden genom mängder av odlingar och blommande grödor. Resultatet blir fläskprodukter av högsta kvalitet och dessutom med lågt klimatavtryck. Förutom en exceptionellt god djuromsorg gör arbetssättet påHalla gård att Hållbarhetsgrisen får ett lågt klimatavtryck. 

– Vi har ett mycket stort ansvar som sträcker sig hela vägen från gård till konsument. Vi vill att man ska kunna ta del av våra produkter och njuta av dem med gott samvete, både utifrån klimat och djuromsorg. Att utveckla fler gårdssammarbeten där vi sätter ännu mer fokus på en förbättrad djuromsorg och ett vässat hållbarhetsarbete på gård har hög prioritet hos oss då vi ser detta som framtidens kött. Julskinkan från Hållbarhetsgrisen är ett fantastiskt samspel mellan hållbarhet och mathantverk vilket gör den till en extra viktig produktlansering, säger Mathias Emilsson, Head Chef och produktutvecklare på Scan.

I sortimentet för Hållbarhetsgrisen finns sedan tidigare karré, kotlett, fläskfilé, revben, spare ribs och fläskytterfilé. Julskinkan kommer att finnas hos Ica, Coop, Axfood, Hemköp och Mathem.se från och med vecka 46.