Kampanj inför julen ska få ner svinnet

Nästan var tredje svensk kastar mer mat vid jul än vid andra tider på året, det visar en ny undersökning från matkasseföretaget HelloFresh. 

Undersökningen har tittat närmare på svenskarnas matvanor vid jul visar att nästan var tredje svensk slänger mer mat vid jul än vid andra tider på året. Men i stort sett alla svarande (96 procent) äter också rester under julperioden.

– Jul är en speciell tid för de flesta av oss. En tid då vi kan njuta av att umgås med våra nära och kära, äta god mat tillsammans och såklart titta på Kalle Anka. Men tyvärr kan vi också se att särskilt runt jul ökar matsvinnet. Just svinn är en allt större utmaning och något som vi vill lägga ännu mer fokus på, säger Kristian Hald, vd för HelloFresh i Norden.

Företaget håller nu på att skapa ett nytt receptuniversum som ska bidra med inspiration till hur man få ut mer av sina julbordsrester. Initiativet kommer att lanseras i Sverige och Danmark, och för varje land kommer sex recept att utvecklas baserat på data om vilka ingredienser invånarna handlar respektive slänger mest av. Recepten kommer att innehålla inspiration till frukost, lunch och middag. 

Topp 10 – Julmaten svenskar oftast har rester kvar av efter julmiddagen:

  1. Julskinka (61 procent) 
  2. Sill (43 procent)
  3. Prinskorv (40 procent)
  4. Köttbullar (40 procent)
  5. Janssons frestelse (34 procent)
  6. Lax (24 procent)
  7. Lussekatter (19 procent)
  8. Julgröt (18 procent)
  9. Kål – röd, brun, grön (17 procent)
  10. Revbensspjäll (15 procent) 

Om undersökningen

Undersökning genomfördes av opinionsinstitutet Censuswide på uppdrag av HelloFresh i september till oktober 2020 och hade 1 007 respondenter i Sverige, där samtliga var 18 år eller äldre.