Klimatsmartare kött från Gotland

Svenskt Butikskött lanserar nu Klimatsmartare Kött, ett koncept där man bidrar till minskade klimatavtryck från den gotländska köttproduktionen. 

Under drygt två år har Svenskt Butikskött genomfört ett projekt tillsammans med djuruppfödare och LRF Gotland, med fokus på att hitta lösningar till en klimatsmartare köttproduktion. Nu lanseras hemsidan klimatsmartarekott.se där resan mot ett kött med lägre klimatavtryck presenteras.

– Vi är förväntansfulla hur Klimatsmartare Kött tas emot av kund och konsument. Flera undersökningar visar att hållbarhets- och klimatfrågor är viktiga när det gäller val av produkt. Vi vill bidra till ett minskat klimatavtryck tillsammans med våra gårdar och kunder. På klimatsmartarekott.se kan nyfikna ta del av vår resa och information om hur vi arbetar för att minska produktionens och förädlingens negativa påverkan på klimatet, säger Fredrik Sundblad, platschef på Gotlands Slagteri.

På hemsidan presenteras Klimatsmartare Kötts obligatoriska åtgärder i en checklista. Den ska göra det lättare att konkretisera resan mot ett Klimatsmartare kött för konsumenterna.

– Vi är transparenta mot konsument vad vi vill uppnå och hur vi har tänkt kring de åtgärder vi vidtagit i olika delar av produktionskedjan. En konsument som köper Klimatsmartare kött i framtiden ska känna sig trygg med vad vi menar med Klimatsmartare och vilka åtgärder som svarar upp på detta. Vi vill kunna erbjuda Klimatsmartare kött under 2021 till konsument, säger Fredrik Sundblad.