Kött och chark regerar på julbordet

En överväldigande majoritet av svenskarna vill att kött och chark ska dominera deras julbord, det visar en ny undersökning från branschorganisationen Livsmedelsföretagen.

I pandemins år 2020 tycks intresset för svensktillverkade produkter av hög kvalitet särskilt viktigt för svenskarnas julbordsfirande. Skinkan är fortsatt favorit på julbordet följt av Janssons frestelse och sill, julmust är ohotad på dryckesfronten. Drömgästen vid julbordet är statsepidemiolog Anders Tegnell.

Coronapandemin har förändrat många svenskars levnadsvanor. Tre av tio uppger att de motionerat mer än innan, fler än var tredje har planerat sina inköp av livsmedel i högre utsträckning och var fjärde har köpt mer hämtmat från restaurang. En av sex anger att man ätit mer hälsosamt än tidigare, var femte svensk anger att man köper mer från lokala producenter (så som bagerier och konditorier) och var femte har ökat sin konsumtion av svensktillverkad mat och dryck. Och, pandemin till trots känner sig 84 procent av svenskarna trygga med att kunna få tag på alla livsmedel de önskar inför julhelgen.

Med anledning av pandemin kommer bara 1 av 6 svenskar att fira jul med fler än den närmaste familjen och hela 70 procent av svenskarna kommer att anpassa julbordet med anledning av pandemin.

– En positiv effekt av pandemin är att var fjärde svensk har minskat sitt matsvinn. Och inför jul tycks mer kvalitet snarare än kvantitet vara melodin, även om utbudet fortsätter att breddas. Detta är, i kombination med det minskade antalet julbord, är också positivt ur matsvinnshänseende, säger Björn Hellman, vd för Livsmedelsföretagen.

Viktigast för svenskarna vid inköp till julbordet är att den mat och dryck man köper är svensk, näst viktigast är att den håller hög kvalitet medan det är mindre viktigt att julmaten är nyttig. De traditionella julrätterna som julskinka, Janssons, sill, lax och köttbullar är fortsatt i topp. En av tio säger att de kommer äta mindre kött den här julen, men samtidigt säger en av sex att de kommer äta mer svenskt kött.

Här följer några av frågorna och resultaten i undersökningen:

Vilken av följande rätter är din absoluta favorit på julbordet?

1. Julskinka 25 %

2. Janssons frestelse 16 %

3. Sill 12 %

4. Lax 8 %

5. Köttbullar 5 %

Vilken typ av mat vill du ska dominera på ditt julbord? (Möjligt att ange flera svar)

1. Kött- och charkprodukter 63 %

2. Fisk och skaldjur 25 %

3. Grönsaker och rotfrukter 23 %

4. Annan icke-animalisk mat 8 %

5. Bröd och kex 5 %

Tror du att ditt köttätande kommer att förändras den här julen jämfört med tidigare jular och i så fall hur?

• Minska 12 %

• Ingen skillnad 86 %

• Öka 2 %

Vilken känd svensk person som har varit aktuell under senaste året skulle du helst bjuda in till ditt julbord?

1. Anders Tegnell 9 %

2. Jonas Sjöstedt 8 %

3. Carina Bergfeldt 8 %

4. Sven Melander 7 %

5. Anders Hansen 5 %