Stark försäljning av grillprodukter

Marcus Gullberg är ställföreträdande färskvaruchef vid Ica Maxi i Nyköping

SÖDERMANLAND ICA Maxi i Nyköping har man haft en stark försäljning av grillprodukter under sommaren. 

– Framför allt på korvsidan har det varit extremt bra, säger Marcus Gullberg, ställföreträdande färskvaruchef.

Nyköping är en utpräglad sommarstad med närhet till både kust och skärgård. Sommargästerna är många och grillsäsongen medför alltid ett lyft för butiken, den här sommaren har inte varit något undantag. 

– Vi har sålt mycket av både det naturliga och det färdigmarinerade köttet, men korvarna har verkligen stuckit ut i försäljningen och gått extremt bra, folk köper också mera premiumkorvar idag. Även flintasteken har börjat visa en uppåtgående trend igen, säger Marcus Gullberg. 

Precis som förra sommaren så har pandemin haft inverkan på butiken även i år, många konsumenter har lagat mera mat hemma.

– I fjol var det ju nästan hysteriskt ett tag, då var jag inne i ordrarna varje dag och skruvade upp volymerna på biff, entrecote, kotletter, färdigskivat och annat, i år har det varit mindre knappande. Så jämfört med den har det varit lite lugnare, vi har dessutom kunnat ha mer personal i butiken i år. Vi har också klarat oss lindrigt undan pandemin och aldrig behövt stänga.

Även om Marcus Gullberg i stort är nöjd med butikens utbud av kött och chark idag så skulle han gärna se att man kunde erbjuda en högre andel svenskt nötkött, idag gapar dessa hyllor ibland nästan tomma. 

– Nötköttet är ett stort problem. Tidigare låg vi på 90-95 procent svenskt nötkött, men det gör vi inte alls idag på grund av de brister som råder. Det gör att vi helt enkelt måste ta in mer importerat nötkött, vi försöker hålla oss till Europa och då blir det främst länder som Irland och Tyskland. Jag tycker att man från regeringshåll borde satsa mera på de svenska bönderna och ge dem bättre förutsättningar. Vi måste kunna vara självförsörjande i Sverige, detta har blivit ännu mer uppenbart under pandemin.

Fotnot: En längre version av detta reportage går att finna i kommande nummer av Kött & Chark som utkommer 5 september.