Nytt charkuteri till Dalsland

Helena Söderström startade sitt charkuteri i somras

Ett nytt charkuteri har under sommaren sett dagens ljus i Dalsland, frontfigur bakom satsningen är 24-åriga Helena Söderström, som nu flyttat dit från Östersund.

Helena Söderström startade charkuteriet som fått namnet Dalslands Vilt i början av juli i på orten Steneby tillsammans med pojkvännen Johan Andersson. Där har de under sommaren tagit tillverkat korvar och andra produkter baserade på råvara från älg, vildsvin och dovhjort från närområdet.

Helena Söderström är född och uppvuxen i den lilla orten Lit, strax norr om Östersund. Mat och djur har hon alltid brunnit för och denna passion gjorde att hon 2018 hoppade på en ettårig Yrkeshögskole-utbildning som charkuterist vid Eldrimner i Jämtland. När utbildningen var klar fick en praktikplats på Delsbo Chark i Hälsingland och blev av en chef där tipsad om Kjell Johansson vid Dalslands aktiviteter som just skulle börja bygga ett charkuteri i Steneby. Dalslands aktiviteter är en anläggning för friluftsliv och upplevelser i skog och mark.

– Det var ju en fantastisk möjlighet som dök upp och som jag bara inte kunde tacka nej till, bara det att få börja göra sina egna charkuterier direkt efter utbildningen kändes verkligen lockande, säger en entusiastisk Helena. 

Dalslands Vilt har som uttalad ambition att vara ett charkuteri med fokus på närproducerat kött. Hjortar och mufflonfår går i hägnet intill där verksamheten ligger och även älgarna, vildsvinen och dovhjortarna strövar omkring i de närliggande skogarna. Helena Söderström tycker att hon och pojkvännen Johan fått en rejäl rivstart på företaget och responsen från folk i området har varit mycket välkomnande.

– Vi har fått ett otroligt fint bemötande och många uppskattar verkligen att vi startat det här projektet. Många tycker också det är särskilt kul att vi är som är så unga gör en sådan här satsning. Och inför hösten har vi fått flera förfrågningar, både från restauranger och privatpersoner, om att göra korvar åt dom. Vi har också haft kontakt med jägare som undrat om vi inte kan förädla och göra charkuterier av deras kött efter älgjakten. Inför julen planerar vi att ta fram lite produkter med nytänk till julbordet, det ska bli jättespännande.