Vildsvinskarré knockade juryn i Årets Kock 2021

Gustav Leonhardt är Årets Kock 2021

Gustav Leonhardt, 25 år, från Sorunda utanför Nynäshamn är Årets Kock 2021. En vildsvinskarré med grön chartreuse blev tungan på vågen i den tuffa konkurrensen.

– Det känns helt fantastiskt och ofattbart. Jag lyckades vinna, men har ingen aning om hur det gick till, sa Gustav Leonhardt när tävlilngen var klar. 

De åtta finalisterna tävlade först i tre olika moment. Finaldagens första uppgift var att laga en varm huvudrätt på gul lök, något som finalisterna fick information om i juni och haft tid att träna på under sommaren. Finalens andra tävlingsuppgift var att laga en valfri rätt på en råvarukorg på huvudråvarorna baljväxter och pilgrimsmussla. Dagens tredje tävlingsuppgift var att laga en rätt på vildsvin. Gustav Leonhardt valde att göra en grillad vildsvinskarré späckad med tryffel, lardo och rökt vilthjärta tryffelsås med grön chartreuse och spiskummin.

 – Jag tror det var min bästa rätt. Vildsvin är fantastiskt om man lagar det på rätt sätt, först steker det på hög temperatur så att det får en god yta, och sedan bakar det långsamt. Till det serverade jag en sky med grön chartreuse. Jag har aldrig lagat mat med grön chartreuse tidigare, men det var en kollega som tyckte jag skulle testa, sa vinnaren till Dagens Nyheter. 

Gustav Leonhardt är 25 år och detta är hans första final i Årets Kock, men har tidigare tävlat både i Kocklandslaget och i Bocuse d’Or. 

– Mat har alltid varit närvarande i min familj, mormor har jobbat som hushållslärare och visade tidigt hur man steker pannkakor och plättar. Och så är jag uppvuxen på landet, i norra Sorunda utanför Nynäshamn. Jag har alltid varit van vid att lammen går i hagen på våren och ligger i frysen på hösten.

Finalisterna i Årets kock 2021:

Willian Brittsjö, Ricordi

Henric Herbertsson, SK Mat Människor

Anders Isaksson, Compass group

Louise Johansson, Luckan & Lådan

Martin Karlsson, Grenna Hotel

Gustav Leonhardt, Agrikultur

Luqaz Ottosson, Restaurang Rot

Christian Siberg, Omaka Stockholm