Ny förpackning med mer papper

Förpacknings- och pappersföretaget Mondi har i samarbete med HKScan tagit fram en förnybar pappersbaserad förpackning för den klassiska falukorven på 800 gram. 

Mondi har använt en s.k. EcoSolutions-strategi för att skapa rätt barriärpapper och som inte krävde att de befintliga produktionslinjerna ändrades. Den nya förpackningen består nu enbart av förnybara material och tillverkas med ansvarsfullt producerat papper och biobaserad plast. Genom att pappret tillverkas, bestryks och trycks i Sverige kan transporterna hållas till ett minimum. Och eftersom den nya förpackningen huvudsakligen består av papper kan den sorteras som pappersförpackning i den svenska materialåtervinningen. Enligt Mondi håller sig falukorven fräsch och hel under transport och förpackningen ger god tryckkvalitet för ett attraktivt utseende på butikshyllorna.

– Att minska miljöavtrycket är en av HKScans främsta prioriteringar. Barriärpappret från Mondi är en viktig bit i pusslet som gör att vi med stolthet kan presentera den nya, återvinningsbara förpackningen till vår falukorv, som minskar CO2-utsläppet med 70 procent jämfört med den tidigare lösningen. Det här är ett viktigt steg på vår hållbarhetsresa som hjälper oss komma närmare vårt klimatmål, en koldioxidneutral livsmedelskedja till slutet av 2040, säger Maria Häger, Director Quality & Environment vid HKScan Sweden.

– Vi har alltid som mål att utveckla förpackningar som är anpassade för sitt ändamål och naturligt hållbara. Vårt samarbete med HKScan för att underlätta deras övergång till en återvinningsbar och förnybar pappersförpackning för Scan Falukorv 800 g är ett utmärkt exempel. Den ger betydligt lägre koldioxidutsläpp utan att försämra konsumentupplevelsen, säger Jonas Fridberg, Business Solutions Manager vid Functional Paper and Films hos Mondi.