Ny biopanna för ökad hållbarhet

Atria installerar, som en del i klimatomställningen, en ny biopanna i fabriken i Borås 

Den nya pannan ska göra energiförbrukningen helt fossilfri och att utsläppen av koldioxid minskar med 580 ton per år. Atria tillverkar bland annat Onsalakorv, Norrbodakorv och Ridderheims ölkorv i Borås. Idag producerar en oljepanna den ånga som används i produktionen, men framöver kommer ångan istället att framställas av bioenergi från träpellets. Pellets är en ren naturprodukt som ingår i naturens kretslopp och den stora fördelen är att förbränningen av biobränsle är koldioxidneutral och inte bidrar till växthuseffekten. Energiförbrukningen i Atrias fabrik i Borås blir då helt fossilfri, förnybar och hållbar.

– Nu tar vi nästa steg i vår klimatomställning. Både våra kunder och vi själva vill få ner utsläppen och målet är att bli fossilfria så snabbt som möjligt. Det här blir ett fantastiskt tillskott till Boråsfabriken och ett stort steg mot våra högt uppsatta hållbarhetsmål, , säger Gustaf Holst, teknisk chef på Atria Sweden. 

Biopannan levereras av företaget BKTech under våren 2022. Investeringen på totalt 8,6 miljoner kronor finansieras till cirka hälften av Atria och resten via investeringsstödet Klimatklivet.