Lantbrukare drar ner på produktionen

Var fjärde lantbruksföretagare har dragit ner på sin verksamhet och fyra av tio planerar att minska produktionen under året. Anledningen är den kostnadskris som har drabbat svenskt lantbruk under hösten och vintern. 

I en undersökning från LRF bland 545 företagarmedlemmar i november svarade åtta av tio att kostnadskrisen har påverkat verksamheten negativt eller mycket negativt. Fyra av tio räknar med att minska sin verksamhet under året, en av fyra har redan gjort det. Nu, två månader senare, har priserna fortsatt att stiga. LRFs nya kostnadsberäkning visar att utgifterna stigit med drygt 1,5 miljarder till 5,7 miljarder kronor. 

  • Ekonomin i svenskt lantbruk har länge varit vår akilleshäl i vårt arbete för en hållbar framtid. Trots att vi har ett av världens mest djurvänliga och klimatsmarta lantbruk så får vi inte ekonomin att gå ihop. Nu när en sådan här kostnadschock har drabbat oss så finns inte marginalerna längre. Det är varken bra för den enskilde företagaren eller för det globala hållbarhetsarbetet. Konsekvensen blir ju att vi tvingas öka vår import från länder som producerar mat på ett mindre hållbart sätt. Dessutom minskar det vår försörjningstrygghet som ju är viktig, inte minst i dessa geopolitiskt oroliga tider, säger Palle Borgström. 

Om en vecka ska LRF ha ytterligare ett möte om situationen med nya landsbygdsministern Anna-Caren Sätherberg.