EU ger stöd för lagring av griskött

För att tillfälligt minska överskottet av griskött har EU beslutat att ge stöd till aktörer i den privata sektorn genom att betala delar av kostnaderna för lagring av produkter under en viss tid.

Pandemin, minskad export till Kina, fortsatt spridning av afrikansk svinpest och ökade priser på insatsvaror har gjort att efterfrågan på vissa produkter på EU:s marknad minskat kraftigt. Rysslands invasion av Ukraina bidrar också till att priserna på insatsvaror ökat ytterligare, till exempel foder, gödselmedel och drivmedel.

Spridningen av covid-19 och de åtgärder som vidtagits begränsar också tillgången på arbetskraft, vilket i sin tur påverkar produktionen, hämtningen och bearbetningen av produkter på EU:s marknad.

– Flera medlemsländer har efterfrågat ett stöd till grissektorn för det har varit väldigt tufft en längre period med höga priser pä insatsvaror. Kina har minskat sin import och länder som haft afrikansk svinpest har inte kunnat exportera kött, det finns just nu ett överskott på marknaden. De slakterier och andra aktörer som vill utnyttja stödet äger fortfarande köttet och kan sälja det vid ett senare tillfälle, säger Eva Jirskog, jordbrukspolitisk utredare på Jordbruksverket.

Genom att frysa in kött, hålla undan det från marknaden och sedan släppa ut det igen när marknadssituationen ser bättre ut kan man undvika att priset på köttet blir för lågt. En åtgärd som Jordbruksverket menar tillfälligt förbättrar situationen fцör EU:s grisnäring. 

Stödet går att söka fram till 29 april och de som kan söka är slakterier och privata aktörer. Jordbruksverket ansvarar för stödet och handlägger ansökningarna.